Призракът на нетленния лама Итигелов броди из Иволгинския дацан

Камерите за наблюдение в будисткия манастир в Бурятия са фиксирали движението на мумията на ръководителя на будистите в Източен Сибир Хамбо лама Итигелов, починал през 1927 година, съобщава на своята страница във Facebook Пандито Хамбо лама Дамба Аюшеев.

„Сензация, Хамбо Лама Итигелов се движи в Двореца. Този момент се появи на кадър от видеонаблюдението в 20.05.51 вечерта на 9 октомври 2016 година и той е първият за цялото време на наблюденията“, пише Хамбо лама.

На 9 октомври камерите за видеонаблюдение в Двореца на Хамбо лама Итигелов са фиксирали как неговият „господар“ се движи в своята резиденция, за което съобщил ръководителят на Будистката традиционна сангха на Русия Пандито Хамбо Лама Дамба Аюшеев.

Дамба Аюшеев коментира пред Байкал-Daily сензационната новина за „движението“ на нетленното тяло на Хамбо Лама Даши Доржо Итигелов, отбелязвайки, че това „не е шега“.

В Будистката традиционна сингха на Русия е създадена специална комисия по изучаването на скорошната поява на Итигелов. В нея влизат главният пазител на Нетленното тяло Бимба лама, настоятелят на Иволгинския дацан Аюр лама, ректорът на Будисткия университет Дембрел багша и юристът на сингха Биликто Дугаров.

„Вчера (във вторник, 11 октомври 2016 г. – б.р.) изследвахме това дело с непосредствени участници и съставихме протокол. Сега процесът продължава, изучаваме записите, провежда се техническа експертиза“, казва Биликто Дугаров.

По думите му сега в Иволгинския дацан има трима пазители на Скъпоценното тяло на Итигелов. Те четат молитви в неговия Дворец, провеждат ритуали, осъществят допускането на поклонници и почистват. Главен пазител се явява Бимба лама. Всеки ден от 6 до 8 часа сутринта пазителите провеждат молебен, от 9 до 17 часа се допускат поклонници, обедната почивка е от 12:30 до 14 часа.

На 9 октомври Дворецът на Хамбо лама е бил посетен от 240 поклонници, казва Биликто Дугаров. Когато времето за посещения свършило и било почистено, около 17:30 часа, пазителите заключили всички врати, включили алармата и се разотишли по домовете. Това е фиксирано и от камерите за видеонаблюдение. Бимба лама отишъл в своята юрта, която се намира край Двореца.

Даши-Доржо Итигелов„Сутринта на следващия ден, 10 октомври, Бимба лама се приближил към монитора, който се намира в неговата юрта, върнал курсора на 20:05 часа и натиснал мишката. Там се появила тази снимка. Първоначално той видял на екрана ярко светещо дърво. По време на закуската се срещнал с настоятеля на Иволгинския дацан Аюр лама и споделил видяното“, разказва Дугаров.

Когато отишли в юртата, свещенослужителите видели ярко светещото дърво. Вглеждайки се, Аюр лама стигнал до извода, че това не е дърво, а силует на човек, и заснел изображението на монитора.

„От него излизаше голяма светлина изначално. На монитора това е яркото петно във вид на дърво. Когато го заснели, телефонът очевидно е коригирал изображението и е показал силует на човек. Снимката, която сега обикаля мрежата, е от телефона на Аюр лама“, допълва Дугаров.

Версията, че в Двореца може да са попаднали трети лица, е изключена, казва той. В това време не е сработила алармата, датчиците са били изправни. В Двореца има 6 видеокамери, но само една е фиксирала силуета. Освен това датчикът за движение, който се намира близо до силуета, не е сработил. Съответно, по думите на Дугаров, в този момент не е имало движение на физическо тяло.

„В този ден не е имало човек, облечен в камуфлажни дрехи. Повикахме техниците, които обслужват видеонаблюдението. На въпроса, може ли камерата да е фиксирала човек, влязъл през деня, но да е изобразила некоректно времето, специалистите отговориха, че не е възможно“, продължава Дугаров.

По думите му ламите разпознават Хамбо лама Итигелов в човека, изобразен на снимката. Но все пак няма 100-процентова сигурност в това.

„Никой не казва със сигурност, че това е Хамбо лама. Но силуетът по форма на главата прилича на него. Еднозначно тук има някакво послание, знак, сигурни са ламите. И така, всеки ден, докато медитира, Бимба лама получава послания от Итигелов – разказва Ддугаров. – Друг е въпросът какво е това тук? Камуфлажна или пъстра дреха? Те твърдят, че не е задължително това да е камуфлажна дреха. Коприненият бурятски халат ще има същото изображение.

Какво държи силуетът в ръце? Тук ламите изказват различни предположения. Според една от версиите в едната му ръка има пакети с мляко, а в другата – далага (дар) или шапка.

Потребителите на мрежата също си задават въпроса за облеклото на силуета. Едни смятат, че камерите за видеонаблюдение са заснели преминаващ охранител. Други отбелязват, че това е знак за възможна война.

Мумията на Даши-Доржо Итигелов (Панди́то Хамбо́-ла́ма XII) е светиня за будистите. Според легендата на 15 юни 1927 година Даши-Доржо Итигелов седнал в поза лотос и събрал учениците си. Той ги помолил да прочетат специална молитва-благопожелание за починали. Така, намирайки се в състояние на медитация, Даши-Доржо Итигелов преминал в нирвана. Бил погребан в местността Хухе-Зурхен к кедров сандък в същото положение (в поза лотос).

На 10 септември 2002 година XXIV Пандито Хамбо-лама Дамба Аюшеев с група лами и светски лица извадили саркофага с Хамбо лама Итигелов и пренесли тялото му в Иволгинския дацан. Оттогава то се намира в Двореца на втория етаж в специално помещение с климатик. Итигелов седи на специален трон в поза лотос, а очите му са покрити.

––––

Източници:

ТК Звезда

Нюзру

Байкал Daily