Произходът и споровете около Григорианския календар

григорианския календар
Wikimedia Commons

Най-използваният календар в света в момента е Григорианският, наричан още западен и християнски. Името Григориански идва от папа Григорий XIII, който представил календара през 1582 г. Днес използваме тази система без дори да осъзнаваме историята и причините за създаването ѝ.

Ранна версия на юлианския календар. Wikimedia Commons
Ранна версия на Юлианския календар. Wikimedia Commons

Юлианският календар

Календарът, използван в Европа преди григорианския, е Юлианският. Той е представен от Юлий Цезар през 46 г. пр. н. е. и е влязъл в сила през 45 г. пр. н. е. Използвал се най-вече в територията на Римската империя.

Нуждата от нов календар

Един от проблемите на Юлианския календар е, че спрямо астрономическата година се получава неточност от 11 минути всяка година. Това означава, че календарът не е синхронизиран със годишните сезони. И по-важно, Великден, който традиционно се празнувал на 21 март, с всяка година се отдалечавал все повече от пролетното равноденствие. Папа Григорий искал да реши този проблем, поправяйки грешките в Юлианския календар.

Римска мозайка, изобразяваща четирите сезона. Wikimedia Commons
Римска мозайка, изобразяваща четирите сезона. Wikimedia Commons

Папата представил календара през 1582 г., но тогава той бил приет само в Испания, Португалия и Франция, защото реално римокатолическата църква била във вражда с православната. В началото православните държави отхвърлили григорианския календар. Те виждали нововъведението като план на папството да ги върне към римокатолическата църква.

В крайна сметка повечето държави приели календара. Например през 1752 г. Британската империя преминала от Юлиански към Григориански календар, като от 2 септември държавата прескочила директно на 14 септември, от което се загубили 11 дни от годината. Тази промяна събудила негодувание сред хората в Англия. Картина от 1755 г., озаглавена „Върнете ни единадесетте дни“, създала представата, че е имало протести заради загубените 11 дни, но повечето историци са на мнение, че това никога не се е случило.

Източноправославен календар на светците. Wikimedia Commons
Източноправославен календар на светците. Wikimedia Commons

Признаването на григорианския календар

Великобритания всъщност не е последната държава, която приема григорианския календар. Бившата Османска империя приема календара чак през 1917 г. През 1918 г. и Русия официално започва да използва календара, въпреки че руската православна църква все още използва Юлианския календар. Коледа в Русия се празнува на 7 януари, който се явява 25 декември по Григорианския календар.

Ancient Origins