Разгадаха тайната на странен метален звук от Марианската падина (АУДИО)

© NOAA
© NOAA

След дълги изследвания учените са се досетили кой е издавал тайнствения метален звук, записан преди няколко години в Марианската падина.

Тайнственият звук бил регистриран от учените с помощта на дълбоководен апарат през есента на 2014 и пролетта на 2015 година в източната част на Тихия океан, в района на Марианската падина.

Звукът се състоял от пет части, продължил около три секунди и половина, започвайки с нисък „стон“ на честота 38 херца и завършвайки с „метален“ финал на честота 8000 херца (хората могат да чуват звуци между 20 и 20 000 херца).

След редица изследвания учените стигнали до извода, че звукът вероятно е издаван от кит джудже – тип беззъб кит, за чието вокално поведение засега има изключително малко сведения, съобщава Live Science.

По думите на Шарон Нийкирк (Sharon Nieukirk) от Факултета по морска биоакустика към университета на Орегон (САЩ) фиксираният сигнал се отличава от известните по-рано сложни звуци на ниски честоти, но звънливият „метален“ звук, завършващ сигнала, го прави наистина уникален.

За учените остава неясно какво е означавал записаният звук, тъй като китовете обикновено започват да „пеят“ само в размножителния период, но сигналите в Марианската падина, според изследователите, са фиксирани в продължение на цяла година. Според експертите такива сигнали може да имат сложна, още неизвестна за учените функция.