Рицарите Тамплиери – съкровища и упадък

Wikimedia Commons

Бедните рицари на Христа и Храма на Соломон, по-познати като Тамплиери са един от най-известните ордени от Средновековието. Тяхната слава не идва само от храбростта им на бойното поле, но и от богатствата, които са натрупали по време на Кръстоносните походи. В крайна сметка  точно тези богатства довеждат до упадъка на ордена.

Тамплиерите не били само храбри воини, но и сериозни финансисти. Един от двата ранга невоюващи мъже били фермерите. Те отговаряли за финансите и администрацията на ордена. Другият ранг е този на капеланите, които се занимавали с духовните нужди на рицарите.

Тамплиерите били под опеката на Църквата и затова богатите европейци ги снабдявали с пари, земя и бойци. В добавка на това, рицарите били освободени от всякакви данъци, включително и църковния десятък. По този начин Тамплиерите се превърнали една от най-богатите институции в Средновековието.

Упадъка на Тамплиерите

Официалният край на ордена идва през XIV век, когато е екзекутиран последният Велик Магистър – Жак дьо Моле. Разпускането на Тамплиерите е тясно свързано с голямото им богатство.

Wikimedia Commons
Жак дьо Моле – последният Велик Магистър на Тамплиерите. Wikimedia Commons

Човекът, отговорен за упадъка на Тамплиерите, е кралят на Франция – Филип IV Хубави. Смята се, че той изпаднал в големи дългове към рицарския орден заради войната с Англия и по-скоро искал да присвои богатства им, вместо да върне дълговете си.

Някои смятат, че тогавашният папа – Климент V е имал проблеми с ордена, а други виждат в него пионка на френския крал. Започнали преследвания срещу Тамплиерите и на 18 март 1314 г. Жак дьо Моле и други три висшестоящи лица от ордена били изгорени на клада по обвинения в ерес.

Екзекуция на Тамплиери пред очите на френския крал Филип Хубави. Wikimedia Commons
Екзекуция на Тамплиери пред очите на френския крал Филип Хубави. Wikimedia Commons

Филип не само си спестил дълговете, но и присвоил богатствата на Тамплиерите. За негова жалост не успял да им се порадва, защото умрял една година след тези събития. Някои историци смятат, че рицарите успели да скрият някаква част от богатствата си. Оттам се зародила и легендата за Тамплиерското съкровище и, разбира се, започнали спекулации относно местонахождението му.

Съдържание на Тамплиерското съкровище

Смята се, че съкровището не се състои само от материални ценности – Тамплиерите са събрали голям брой свещени реликви по време на Кръстоносните походи. Дори едно от обвиненията срещу тях е било, че са идолопоклонници и боготворят изображение на „човек с брада“.

В историческите сведения се споменава за посвещаването на млад французин в рицарския орден. Било му „показано дълго ленено парче, на което се виждала фигурата на човек, която той трябвало да почита и да целуне в краката три пъти“. Има предположения, че това е именно Торинската плащаница.

Торинската плащаница. Wikimedia Commons
Торинската плащаница. Wikimedia Commons

В момента местонахождението на Торинската плащаница е ясно, но другите съкровища остават мистерия. Сред другите предполагаеми реликви са съкровищата на цар Соломон, Кивотът на завета, Свещения Граал, изгубените учения на Исус, та дори мумифицираната му глава.

Ancient Origins