Родината на Мария Магдалена разкрива тайни

Франческо Айец, "Мария Магдалена" (1825 г.)

Учените са открили интересни факти в родината на Мария Магдалена. Международна група археолози са открили бронзови артефакти на възраст повече от 2000 години. Стомна и специално приспособление за тамян – mahta, са намерени на мястото на древния град Магдала, смятан за родина на преданата последователка на Исус Христос – Мария Магдалена, съобщава Управлението на антиките в Израел.

Ръководителят на археолозите Дина Авшалом-Горни разказва, че откритият инструмент mahta, който напомня по форма лопатка, е явява един от десетки други, отнасящи се към епохата на Втория храм. Периодът на Втория храм е отрязък между 538 г. пр.н.е. и 70 г. от н.е. в историята на Йерусалим – главния град на Юдея.

Тази епоха в историята на града започва с управлението на персите (Ахеменидите) и завършва с неговото разрушаване от Римската империя по време на Първата юдейска война.

Изследователите, сред които са представители на Мексико, Чили, Италия и Испания, съобщават, че находките са се съхранили прекрасно. „Участниците в разкопките просто светеха от щастие – споделя Ейяд Бишарат, един от водещите археолози. – Те просто не можеха да дишат от осъзнаването на това, че находките са лежали не много дълбоко под земята в продължение на 2000 години. Дори археолозите със стаж бяха впечатлени – не всеки ден се натъкваме на толкова редки и прекрасно съхранени артефакти.“

Clara Amit / The Israel Antiquities Authority
Clara Amit / The Israel Antiquities Authority

Инструментът mahta е бил използван за предаване на горещи въглени и тамян, за което се споменава в писанията и Библията. Такива лопатки често са изобразявани на мозайките по подовете на синагогите. По-рано учените смятали, че mahta да използвани само за провеждане на ритуали. Но инструментите, открити на мястото на къщи в Магдала, говорят, че те може да са служили във всекидневието или да са съхранявани като семейни реликви.

Авторите на изследването съобщават, че за mahta се споменава в Изход – втората книга от Петокнижието (Тора), Стария завет и цялата Библия. Археолозите планират внимателно да изучат откритите артефакти, а след това да продължат разкопките в Южна Магдала.

По-рано, на X международен конгрес на коптските изследвания, учени от Харвард представиха папирус, според който е възможно ранните християни да са вярвали, че Мария Магдалена е била жена на Исус Христос. Фрагментът на папируса е малък – с размер 4х8 сантиметра. От едната му страна има осем реда, написани на коптски език, а другата е силно увредена и там може да се различат само три думи и няколко букви.

И все пак там, където текстът е по-запазен, голяма част от него се отнася до някаква жена: „…тя може да стане мой последовател“, „аз живея с нея, за да…“. И главното: „Исус им каза: „Моята жена…“. Там има също и откъс от фразата „Мария е достойна за това“ и това позволява да се предположи, че става дума или за майката на Исус, или за Мария Магдалена.

Някои историци смятат това за фрагмент от неизвестно досега евангелие и го наричат Евангелие за жената на Исус, като отричат каквато и да е връзка с нашумелия бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“.

Впрочем спорът за жената на Исус далеч не е започнат от Дан Браун. Вероятно това е един от най-древните християнски спорове. Много историци твърдят, че разговорите на тема бил ли е Исус женен и била ли е Мария Магдалена негова жена, както и имало ли е жени сред неговите апостоли, са започнали в първите десетилетия на християнството.