Рядка възможност да видите хавайски петроглифи

хавайски петроглифи
Avi Salvio

Огромните вълни, които тези дни се удрят в хавайските брегове са причинени от Ел Ниньо. Те са дар за сърфистите, но в този случай и за любителите на древното изкуство.

Когато вълните са достатъчно големи, има шанс да забележите някои от вековните петроглифи, които иначе упорито се крият под пясъка. Възможността трае кратко – този път само за един ден – но пък си заслужава.

Снимките са направени миналата седмица на плажа Пайн Триис (боровете) от Ави Салвио (Avi Salvio), съобщава Hawaii News Now. Салвио успял да заснеме два петроглифа, преди те да се закрият от пясъка след по-малко от само 24 часа. „Наистина са много специални, но изчезват толкова бързо“, разказва Салвио пред новинарската агенция.

хавайски петроглифи
Avi Salvio

Местният жител разказва, че за 42 години е виждал петроглифите само четири пъти. „През деня пясъкът ги покрива и се опитваме да го махнем, за да останат малко по-дълго.“

Цялостен анализ на петроглифите е невъзможен, тъй като през повечето време са покрити с три метра пясък. Въпреки това се смята, че на брега на Пайн Триис има поне 70 древни петроглифа, а в цялата островна верига те са десетки хиляди.

През 2014 г. на плажа Пупукея отдръпването на пясъка разкрило над 70 петроглифа, чиито дизайн следвал една и съща тематика – човекоподобни фигури и кучета. Джеймс Бейман (James Bayman), който е професор по антропология в Хавайския университет, обяснява, че кучетата са били доста важни в хавайската култура. Месото им било пазено за най-висшите прослойки на обществото.

Хавайски петроглифи. Melinda Shelton/ Flickr
Хавайски петроглифи. Melinda Shelton/ Flickr

Бейман добавя, че петроглифите са направени чрез издълбаване на вулканичните скали с твърди камъни. Въпреки че точно датиране е невъзможно, професорът твърди, че омайващите рисунки са на поне няколко века.

Според някои проучвания петроглифите представляват записки за важни събития от живота на коренните хавайци. Също така е възможно да са ги използвали за оставяне на следи при пътешествията из островите или поставяне на граници между различните племена. Някои от петроглифите пък изобразяват древни риболовни техники, използвани преди цели 2000 години.

Според Салвио красивите рисунки са поглед към миналото, без значение какво точно са искали да ни кажат древните чрез тях.

„Осъзнаваме, че хората са били на същия този плаж толкова отдавна и преживяваме отново тяхната история – правим същото, каквото те са правили тук преди стотици или хиляди години. Играем си на едно и също място. Това е невероятно.“

Ancient Origins