Секретна нацистка метеорологична станция е открита в Арктика (ВИДЕО)

Руски учени са открили останки от секретна метеорологична станция, създадена от нацистите през Втората световна война. Станцията, чието име може да се преведе като „Ловец на съкровища“ или „Иманяр“ (Schatzgraber), е била разположена на остров Александър, който влиза в състава на архипелага Земя на Франц Йосиф.

За времето на експедицията, продължила от август до октомври, изследователите са открили около 500 артефакта, включително военна униформа, боеприпаси, метеорологични уреди, предмети от бита и лични вещи.

Някои от предметите са датирани от 1942 година. Редица от откритите артефакти са с нацистка символика.

„Досега съществуваха само писмени свидетелства от пребиваването на немците тук. Сега открихме и веществени доказателства“, казва Евгений Ермолов от проекта Руски арктичен национален парк.

метеорологична станция нацисти АрктикаНе всички артефакти са се съхранили в суровите условия на Арктика. Кожата, дървото и тъканите са се запазили добре, но металните предмети са пострадали силно във влажната и студена среда.

Метеорологичната станция е била необходима на немците за осигуряване на навигация на корабите и подводниците при рейдовете по Северния морски път. Тя е била построена през 1943 година на 500 метра от брега и на височина 30 метра над морското равнище.

метеорологична станция, нацисти, АрктикаСтанцията е работила от септември 1943 до юли 1944 година. Тук е имало няколко бункера и землянки. До юли 1944 година станцията е предала повече от 700 метеорологични прогнози.

Според изследователите, когато персоналът на станцията се е сблъскал с недостиг на провизии, се е разболял от трихинелоза поради употребата на месо от бяла мечка. Метеоролозите са били евакуирани, а самият лагер – унищожен.

Находките ще бъдат предадени в Архангелск за бъдещо изследване, а по-късно тази година откритите предмети ще бъдат изложени пред обществеността.

Източник