Сестрата на Тутанкамон му била дойка и бавачка

На тази картина се смята, че са изобразени Меритатон и Сменхкара, въпреки че това биха могли да са Анхесенамон и Тутанкамон. Wikimedia Commons

Първата дойка и бавачка на фараона Тутанкамон – син на първия в историята на Земята цар реформатор Ехнатон – може да е била родната му сестра Меритатон. Това на свой ред накарало учените да се усъмнят коя е била неговата майка, казва френският археолог Алейн Зиви (Alain Zivie).

Фараонът Аменхотеп, неговата жена Нефертити и синът му Тутанкамон се смятат за едни от най-ярките и интересни владетели на Древен Египет от епохата на Новото царство. Аменхотеп провежда една от първите религиозни реформи в света, опитващи се да заменят класическите богове на Египет и техните влиятелни жреци с култа към Слънцето в лицето на себе си.

Нефертити се смятала за образец на красотата на бронзовия век, а Тутанкамон привлича вниманието на учени и публика със своята загадъчна смърт на 19-годишна възраст и недокоснатата „проклета“ гробница.

Кратката история на живота на Тутанкамон, както разказва Зиви, е пълна със загадки – ние и досега не знаем от какво е умрял фараонът, коя точно е била неговата майка, защо е погребан набързо и кой се крие зад северната стена на неговата гробница.

Хрониките от Амарна говорят, че първата дойка на фараона е била жена на име Майа, представителка на знатните кръгове, чиито останки били погребани в некропола в Сакара, недалече от Кайро. Гробницата на Майа е била открита от екипа на Зиви още през 1996 г., но властите на Египет едва сега са дали разрешение за отваряне и изучаване на гробницата и анализ на останките на нейната обитателка.

Когато учените надникнали в гробницата, Зиви забелязал барелеф, на който била изобразена Майа. Сцената учудила археолога – на нея дойката на фараона била изобразена на трона заедно с Тутанкамон, който бил на коленете ѝ. Чертите на лицето, неговата форма и други детайли били почти идентични за фараона и Майа, подобен барелеф присъства и в гробницата на Аменхотеп. Това според Зиви позволява с много голяма сигурност да се говори, че Майа всъщност е била Меритатон – дъщеря на Аменхотеп и Нефертити.

Като се отчита, че ДНК на фараона и всички известни жени на Аменхотеп нямат общи черти, подобно откритие се явява доста сериозен аргумент в полза на това, че Меритатон или една от сестрите на Аменхотеп може да е била майка на Тутанкамон.

Отговор на този въпрос, както признава ученият, ще бъде трудно да се намери, тъй като мумията на Меритатон така и не била открита. Генетичният анализ и сравнението на фрагменти от нейната ДНК с генома на бащата и Тутанкамон биха позволили със 100% да се разсеят съмненията, че Майа и Меритатон са едно и също лице.

Гробницата на Тутанкамон може да крие не Нефертити, а Меритатон, за което ще разберем скоро, когато учените започнат изучаването на северната стена.

Гробницата на Майа, разположена в покрайнините на Кайро, сега е отворена за първи път след дълга реставрация. Тя е открита недалече от стъпаловидната пирамида на Джосер през 1996 година.

Повече от двадесет години след откриването на паметника в него са провеждани изследователски, а след това – и реставрационни работи. Според френските специалисти гробницата все пак може да принадлежи не на дойката на Тутанкамон, а на сестра му Муритатон.

По думите на специалистите паметникът се явява един от най-красивите и добре запазени гробници от периода на Новото царство. Мавзолеят е изсечен в скала, а коридорът, който води към погребалната камера, е изпъстрен с древни надписи. При Птолемеите и римляните някои помещения от гробницата са използвани като гробници за котки.