Зъби от бобър са използвани за издълбаването на Шигирският идол

Шигирският идол, седмоликият идол, шигирската статуя, най-древната дървена статуя,
www.dailymail.co.uk

Датиран отпреди 11 000 години – с кодирано послание, оставено от древен човек от епохата на мезолита – Шигирският идол е почти три пъти по-стар от египетските пирамиди. Той е най-старата дървена статуя в света.

Нови научни открития показват, че изображенията и йероглифите върху Шигирският идол са били издълбани с челюстта на бобър, чиито зъби били непокътнати.

Първоначално изкопан от торфено блато от златотърсачи в Уралските планини през 1890 г., забележителният идол със седем лица сега е изложен в стъклен саркофаг в музей в Екатеринбург.

Преди две години германски учени датират Шигирският идол на възраст от 11 000 години.

На конференция с участието на международни експерти, проведена в града тази седмица, професор Михаил Жилин заяви, че дървената статуя, висока 5,3 метра (17,4 фута), е направена от лиственица, а основата и главата са издълбани с помощта на силицирани фасетирани инструменти.

„Повърхността била полирана с финозърнест абразив, след което орнаментът бил издълбан с длето“, каза експертът.

„Използвани са поне три длета и те са имали различна ширина на острието.

Лицата били „издълбани последни, защото освен длета били използвани и някои много интересни инструменти – направени от половините на долните челюсти на бобър“.

Той каза: „Бобрите са създадени да издълбават дървета. Ако заточите режещите зъби на бобър, ще получите отличен инструмент, който е много удобен за изрязване на вдлъбнати повърхности. “

Професорът е открил такъв „инструмент“, направен от боброва челюст, на друг археологически обект – Береговая 2, датиран от същия период.

Изучавайки идола, той вярва, че инструментът е в съответствие с неговите маркировки, „например когато се правят по-кръгли дупки“, каза Светлана Панина, ръководител на отдела по археология в Свердловския регионален краеведски музей.

Идолът бил поставен върху каменна основа, а не е бил вкопан в земята, казва Жилин.

Стоял е така около 50 години, преди да падне в езерце и по-късно бил покрито с чимове.

Торфът го е запазил като в капсула на времето.

Жилин, водещ изследовател на Института по археология на Руската академия на науките, говори по-рано за своето „чувство на страхопочитание“, когато изучава Идола, повече от два пъти по-стар от паметниците на Стоунхендж в Англия.

„Това е шедьовър, носещ гигантска емоционална стойност и сила“, каза той.

„Това е уникална скулптура, няма нищо друго на света като това. Той е много жив и много сложен в същото време.“

„Орнаментът не е покрит с нищо, освен с криптирана информация. Хората предавали знания с помощта на идола.“

“Само едно от седемте лица е триизмерно.“

Докато посланията остават „пълна загадка за съвременния човек“, беше ясно, че създателите му „живеят в пълна хармония със света, имат напреднало интелектуално развитие и сложен духовен свят“, каза той.

Източник: Ancient-Origins

Още от статиите ни може да намерите тук:

Най-старата цивилизация в България

Истината за тайните общества

Шамаш: Богът на Слънцето

Уникална 7000-годишна статуетка откриха в Чехия

Откриха печат на Езекия в Израел (ВИДЕО)