Щастлива Коледа с лунна дъга на фона на северното сияние

лунна дъга, северно сияние

Какво ще се случи, ако обединим лунна светлина, мъгла и слънчев вятър близо до Полярния кръг?

Отговорът на този любопитен въпрос е демонстриран нагледно от шведския фотограф Горан Стренд Естерсунд. Той е успял да запечата рядък кадър от лунна мъглива дъга в съчетание с ярко северно сияние.

Красивото атмосферно явление е попаднало в обектива му на 17 декември, когато Горан работил на брега на шведското езеро Стуршьон. Мъглата, покрила езерото, пречупила и разсеяла лъчите на лунната светлина, образувайки бяла дъга.

Самият фотограф споделя, че отдавна е мечтаел да запечата лунна мъглива дъга. И ето че за първи път видял подобно зрелище, което му се сторило много по-красиво, отколкото очаквал.

„Трепереха ми ръцете от възхищение и отново осъзнах колко много всъщност означават тези красиви природни явления за мен“, разказва той в сайта SpaceWeather.

Лунната дъга може да се нарече близка роднина на обикновената дъга, образуваща се при дъжд. Принципът на тяхното формиране по същество е еднакъв – светлината се пречупва и разсейва от капките вода, като се образува дъга.

Що се отнася до зеленикавия фон на снимката, то северното сияние се дължи на малък поток слънчев вятър, достигнал магнитното поле на Земята.

С тази прекрасна снимка ви пожелаваме щастлива Коледа, скъпи читатели! Бъдете здрави и усмихнати и нека в живота ви се сбъднат всички чудеса, за които мечтаете!