Синът на Херкулес срещу Хидра на древен олтар

Синът на Херкулес
Древният олтар, изобразяващ митологичната битка. Hasan Malay

В близост до река Акчай в Турция е открит древен мраморен олтар, на който е изобразен гол воин, биещ се със змиеподобно същество. Археолозите смятат, че е на поне 1800 години и най-вероятно е създаден в Римската империя.

Сцената, гравирана на олтара, позволява различни интерпретации, но археолозите смятат, че това е синът на Херкулес – Баргас, биещ се с митологично чудовище, а самият олтар е направен в чест на речния бог Харпасос.

Надписът на гръцки в горната част на монумента гласи: „Според заповед в съня, Флавий Оулиад постави това за речния бог Харпасос“. Олтарът е висок 61 см, а широчината му е 45 см. Вече се намира в музея Айдън.

Според археолозите посвещаването на олтара от строителя му означава дълбока вяра в речния бог. „Като резултат от общуването между Флавий Оулиад и Харпасос, Флавий трябвало да посвети олтар“, казва Хасан Малай от турския университет Еге в статия, публикувана в сп. Epigraphica Anatolica.

Оулиад най-вероятно е обещал да съгради олтара, ако речният бог сбъдне молитвите му за „добра реколта и защита (за него и животните му) от наводнения, или падане по стръмни склонове, или пък е искал да се излекува във свещените води на реката“, допълва Малай.

На гравюрата се вижда гол воин, носещ шлем с грива. Боецът държи кама в дясната си ръка и кръгъл щит в лявата. В долната дясна част на олтара е изобразена змия с много глави, която най-вероятно представлява митичното същество Хидра. В гръцката митология Херкулес води епична битка с Лернейската хидра, но според археолозите на олтара не е изобразен Херкулес, а синът му Баргас.

Мотивът за тази битка е довел до създаването на речния бог Харпасос, казват изследователите. Долината Харпасос, в която се присъединяват множеството речни ръкави, може да бъде отъждествена с Лерна, а оттам и с Лернейската хидра. В древността дори река Акчай се е казвала Харпасос.

„Сцената, изобразена на олтара, вероятно символизира местен мит за битката на Баргас с буйната река. След като воинът победил чудовището, реката се превърнала в благородно божество, затова и олтарът е бил посветен на него“, завършват археолозите.

Live Science