Странни разкрития за Мероитската цивилизация

мероитската цивилизация
Мероитски йероглифи. Wikimedia Commons/ British Museum

Екип италиански и руски археолози твърдят, че са направили едно от най-важните открития, свързани с историята на Нубия. Според Суданското министерство на антиките йероглифните надписи, открити в Абу Ертейла, може би са най-важната археологическа находка за последното десетилетие.

Археологическата местност Абу Ертейла. CEEMO
Археологическата местност Абу Ертейла. CEEMO

На около 200 км северно от Хартум археолозите открили невероятни артефакти, сред които базалтов ритуален олтар, йероглифен надпис и свещена лодка. Тези находки хвърлят нова светлина върху миналото на Нубийската цивилизация, съществувала между I век пр. н. е. и I век сл. н. е. Храмът, в който са направени откритията, най-вероятно е бил разрушен от пожар.

„Все още изучаваме текста на йероглифите, но вече идентифицирахме имената на кралската двойка, която се споменава. Това са крал Натакамани и кралица Аманиторе, управлявали в Златния век на Мероитската цивилизация.“

Натакамани и Аманиторе отдават почит на бог Апедемак. Saint Louis University
Натакамани и Аманиторе отдават почит на бог Апедемак. Saint Louis University

„Държавата e играла важна роля на международната сцена и поддържала тесни икономически и дипломатически връзки с Римската империя. Мероитската цивилизация била разрушена от етиопското кралство Аксум“, казва професор Еудженио Фантусати (Eugenio Fantusati) от университета Сапиенца в Рим.

Според археолозите основата на свещената лодка се намирала в централното помещение на сградата. В лодката периодично е поставяна статуетка на нубийско божество като част от мистичен ритуал. Този артефакт е изключително ценен, защото хвърля светлина върху взаимоотношенията между Мероитската цивилизация и съседен Египет.

Два от наскоро откритите артефакти в Абу Ертейла. Fantusati/ Lebedev
Два от наскоро откритите артефакти в Абу Ертейла. Fantusati/ Lebedev

Натакамани управлявал Кушкото кралство (Нубия, днешен Судан) до 20 г. сл. н. е. Това е бил един от най-важните владетели от мероитския период. Преди него земите били управлявани от майка му, Аманишакхето. Жена му, кралица Аманиторе, най-вероятно е наследила трона след смъртта, а двамата са останали в историята като най-значимите строители в Куш. Със сигурност са построили поне една голяма пирамида в Мерое.

Кралският дворец на Натакамани и Аманиторе се намирал в Гебел Баркал. Вече няколко години археолозите правят разкопки на мястото и все още откриват нови неща, които допълват цялостната ни представа за древната цивилизация. При разкопките от 2001 г. археолозите от Сапиенца открили стаите на кралското семейство и склад, пълен с ценни артефакти.

Древният град Гебел Баркал. Sapienza University
Древният град Гебел Баркал. Sapienza University

В местността са открити и няколко монумента, от които става ясно, че Натакамани и Аманиторе са били почти равни начело на държавата. За жалост, много от построените от тях сгради са разрушени от римските войски. Останките в древното кралство Куш са като пъзел и колкото повече парчета се добавят, толкова по-добре ще разберем тази мистериозна цивилизация.

Ancient Origins