Стражите саркофази на воините на облаците

Саркофазите на облачните воини в Перу. © zug55/ Flickr

През 1928 година мощно земетресение разтърсило скалите около долината Уткубамба в Перу, при което се срутила двуметрова глинена статуя. Изследователите открили, че това е саркофаг, в който се намират човешки останки, обвити в тъкан.

По-късно археолозите открили няколко такива саркофага – те се наричат пурунмачу (purunmachu). Много от саркофазите са разрушени от мародери, но някои все пак се съхранили, тъй като били недостъпни високо в скалите.

Народът чачапоя (Chachapoya), известни също като воини на облаците, са живели в тропическите гори на Амазонка. Археологичните данни свидетелстват, че чачапоя са започнали да заселват региона в началото на 200 г., но инките завладели тази цивилизация малко преди пристигането на испанците през XVI век.

Това довело до пълно изтребване на културата и традициите на чачапоя и за по-малко от столетие след пристигането на колонизаторите останали само 10% от 300 000 души. Стражите саркофази останали като паметници на тяхното съществуване.

Саркофазите пурунмачу са направени от глина, смесена със слама, с която било покривано тялото на покойния. Саркофазите били оцветявани в бяло, след това били добавени детайли като огърлици, черти на лица, нарисувани с жълто и червено. Тези големи глинени фигури стояли на високите скали като пазители на мъртвите.