Тайни гробници на маите разкриват артефакти от мистериозните Змийски царе

© Picasa/A Tokvinine, U Alabama

Екип археолози са открили в Гватемала две гробници от Цивилизацията на маите, изградени през 650-700 г. и по чудо избегнали разграбване. Гробниците се намират в руините на древния град Холмул, на 482 км северно от столицата Гватемала, съобщава The Guardian.

Едната от гробниците представлява сводеста камера, вградена в пирамида. В нея изследователите са открили загадъчен артефакт от династията, която учените наричат Змийски царе заради змийската емблема.

В тази гробница археолозите са намерили скелет на човек на средна възраст, чиито зъби са инкрустирани с нефрит по обичая на царските особи на маите, както и издълбан човешки пищял, който вероятно е принадлежал на прародител на погребания или на пленник.

На входа на гробницата са изобразени петима владетели на маите, но археолозите смятат, че откритите останки не принадлежат на някого от тях. Освен това намерените изделия от керамика сочат, че той е живял доста по-късно от тяхното управление.

Реконструирана гледка към Холмул във финалната фаза от класическия период. © Picasa/image by J Gonzalez, PACUNAM
Реконструирана гледка към Холмул във финалната фаза от класическия период.
© Picasa/image by J Gonzalez, PACUNAM

Втората гробница е открита в отделна пирамида и нейните две камери, които явно са били дворцови стаи, са превърнати в гробница.

Там изследователите са намерили кости на човек на средна възраст, голяма зидана пейка, изделия от керамика, кост и нефрит, включително огърлица с изображение на Бога Слънце, която археологът Франсиско Естрада-Бели нарича „много рядка и първа голяма находка от този вид“.

Учените се надяват, че находките ще им помогнат да разберат повече за епохата на т.нар. Змийски царе, които според специалистите са управлявали най-голямото и могъщо царство за цялата история на цивилизацията на маите.