Тайнственото праисторическо тройно погребение в Долни Вестонице

тройно погребение, тайнствено погребение,
www.researchgate.net

Преди двадесет и пет хиляди години трима младежи били погребани в общ гроб, близо до село, наречено Долни Вестонице в чешката провинция Моравия. Телата участвали в това тройно погребение са били поставени едно до друго така, че десният починал бил с лице надолу, докато трупът отляво е поставен така че ръката му да е върху тазовата област на средния труп, и била покрита с червена охра. Какво може да означава всичко?

Долни Вестонице е късен палеолитен обект, разположен в близост до съвременния град Бърно в района на Моравия, който се намира в източната част на днешна Чехия. Въз основа на радиовъглеродното датиране на човешките останки и въглища, открити на мястото, е установено, че районът около Долни Вестонице е бил обитаван още преди около 30 000 години. Долни Вестонице е предоставил на археолозите голямо количество информация за късния палеолит в този регион на планетата, тъй като там са направени множество интересни археологически находки. Сред тях са останките от пещи и множество керамични фигурки, останки от жилища и няколко погребения, включително загадъчен гроб, известен като „Тройното погребение“. Тези погребения ни предлагат поглед към погребалните практики и обичаи на хората от този регион през късния палеолит.
Долни Вестонице е регистриран като археологически обект през 1922 г. и е разкопан през първата половина на 20-ти век. След това с цел да се продължат и запазят артефактите, разкопките продължили през 1980 г. Именно по време на това второ изкопване на обекта е открито Тройното погребение. След откриването на погребението е извикан специалист, а останките са ексхумирани. Въз основа на анализи на скелетите било установено, че те принадлежат на младежи. Два от скелетите са определени като мъжки, докато третият се счита, че е на жена.

Погребални позиции

Установено е, че женският скелет е поставен между двата мъжки. Анализите на нейните кости разкриват подчертано ляво изкривяване на гръбначния й стълб, както и няколко други скелетни аномалии, което показва, че тя е била инвалид по време на живота си. За разлика от това се предполага, че двамата мъже, които били положени до нея, били здрави индивиди и са умрели в разцвета на силите си. Погребалната позиция на тези хора е била донякъде необичайна, най-вече с това, че ръцете на мъжа отляво са били поставени върху тазовата област на средния скелет, която е била покрита с червена охра. Установено е също, че този мъж бил положен по гръб, с лице обърнато към жената. Що се отнася до мъжа отдясно, било установено, че той лежи по корем, обърнат настрани от жената, въпреки че с лявата си ръка е хванал нейната. Що се отнася до гробовете, учените събщават, че и двамата мъже са имали огърлици от пробити кучешки зъби и слонова кост на главите си. Освен това мъжът отляво носил някаква рисувана маска. Установено е също, че червената охра е била нанесена върху главите и на тримата. Най-озадачаващото може би обаче, било откриването на останките от дебел дървен стълб, който бил забит отгоре на опашната кост минавал през бедрото на мъжа отляво. Това откритие предполага, че този мъж вероятно не е починал от естествена смърт.

Тълкувания на това тройно погребение

Откакто е открит този гроб са предложени няколко интерпретации на това погребение. Едната хипотеза казва, че жената може да е умряла по време на раждане. Според този сценарий мъжът отляво е бил лекар (поради маската, която е носел), докато другият мъж е нейният съпруг. Тъй като тези мъже били държани отговорни за смъртта й, те я последвали в отвъдното. Друго предположение е, че скелетите са принадлежали на млада кралица, която имала двама съпрузи. Третата хипотеза предполага, че хомосексуалността била приета за нормална от хората от Долни Вестонице. Това тълкуване предполага, че жената в средата всъщност е била мъж и, че е имал хомосексуални отношения с мъжа отдясно. Мъжът отляво може по една или друга причина да е решил да унижи средния труп, което го е накара да се самоубие. В резултат мъжът отдясно се самоубива от мъка. Накрая мъжът отляво е екзекутиран от общността за това, което е направил.

Досега не са направени категорични заключения относно мистериозното тройно погребение от ледниковия период. Изследователите могат само да предполагат какво са имали предвид древните жители на Долни Вестонице, когато са погребали тримата младежи преди повече от 25 000 години.

Източник: Ancient-Origins

Още интересни статии може да прочетете тук:

Глобална пандемия-исторически преглед

Човекът преди 8000 години вероятно е изглеждал така

Амфиполис: скандали и интриги около най-загадъчната гробница в Гърция

Скелет в окови разкрива тъмната страна на етруските

Неочакван метал в Слънчевата ладия на Хеопс