Търсят тайнствения „Град на маймунския бог“ в непроходимите джунгли

© Dave Yoder/National Geographic

Учени от Хондурас ще изследват развалините в биосферния резерват Рио Платано, заснети от въздуха през 2012 година от американски изследователи.

Археолозите смятат, че именно на това място в непроходимите джунгли се намират съкровищата на тайнствения „Град на маймунския бог“. Това е заявил президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес, като уточнил, че експедицията ще замине в близките няколко дни.

Дълго време тайнственият „Град на маймунския бог“, известен също като „Белия град“, е съществувал само като слухове и легенди. Той се явява нещо като хондураския аналог на южноамериканския Ел Дорадо. Мнозина са разказвали за загубеното място, но никой не го е виждал.

 

Тайнственият град

Според легендите градът в непроходимите джунгли на Хондурас крие несметни съкровища. В колониални източници има сведения, че местните жители дори са се хранели от златни чинии.

© Dave Yoder/National Geographic
© Dave Yoder/National Geographic

Много търсачи на съкровища са търсили града през вековете, включително и испанските колонизатори. Търсенето му се усложнявало от това, че той се намирал в гъстите джунгли и стигането до него не било лесно. Но опитите да бъде открит „Белият град“ не са спирали.

Появата на съвременните технологии е облекчило задачата на учените. С помощта на лидари изследователите са открили, че джунглите крият нещо недостъпно за човешкото око. Освен това аероснимки също показали съществуването на развалини.

 

Експедиции към загубения град

Миналата година в джунглите на Хондурас тръгнала разузнавателна експедиция, която потвърдила съществуването на града. Археолозите дори смятат, че на това място е имало цяла цивилизация с развита инфраструктура, съществувала през 1000-1400 г. от н.е. Смята се, че в града са живели индианците чоротега.

© Dave Yoder/National Geographic
© Dave Yoder/National Geographic

Учените са открили в дълбините на резервата Рио Платано няколко десетки артефакта, включително изсечени от камък фигури и барелефи. Открити са и гробници и пирамиди. Точното място на находката не е уточнено от учените, за да се избягват нашествия на иманяри.

Именно липсата на снимки раздели мненията за откритието на „Града на маймунския бог“ на две.

© Dave Yoder/National Geographic
© Dave Yoder/National Geographic

Както пише „Мегавселена“, учените в самия Хондурас възприели новината без всякакъв възторг. Както заявил хондураският историк Карлос Калардо, намирането на няколко артефакта още не свидетелствало за откриването на нова цивилизация. Калардо, макар и още да не е бил в Белия град, се съмнявал, че става дума за сензация.

„Около две години археолозите работят в тази зона. Сега са открили нещо, което прилича на контурите на огромен град. Всъщност още много работа предстои да се свърши. Лично аз много скептично се отнасям към това, че на мястото преди много столетия може да е имало голям град“, казва историкът.

© Dave Yoder/National Geographic
© Dave Yoder/National Geographic

„Разбирате ли, голям град не може да се намира в сърцето на джунглата. Освен това почвата в тези краища е толкова бедна, че не са могли да я използват жителите на цял град. Там са гъсти джунгли, нищо повече“.

Някои археолози, например Рикардо Мурсия, също са настроени скептично към „сензационната археологическа находка“. Но от политическа гледна точка тези съобщения са много изгодни за страната, неслучайно властите подкрепят търсенето на Белия град.

Този път археолозите са решени да проведат внимателно изследване на мястото, което да отговори на въпроса: съществувал ли е реално Градът на маймунския бог, или това е още един митичен Ел Дорадо.

Информацията за находката можете да намерите тук.