Трупът от Самъртън

Трупът от Самъртън, Taman Shud, загадката на човека от Самъртън, мистерията Taman Shud
Трупът от Самъртън

На първи декември 1948 г. 16-годишният Нийл Дей открива, докато яздел по плажа със своя приятел Хори, тялото на светлокос мъж със сиви очи, облечен с кафяв костюм, на около 40 години. На ревера имал недопушена цигара. Бил с кръстосани крака. Двамата младежи подминали тялото на мъжа, като го сметнали за някой който просто спял на плажа. Отминали нататък, но след като се върнали видяли, че тялото стои все така неподвижно. След, като установили, че човекът е мъртъв, друг мъж на име Джак Лайънс, който бил на плажа по същото време се обажда в полицията. Така започва мистерията с трупът от Самъртън, която остава неразкрита и до днес.

По онова време не било рядкост полицията да открива тела по плажа. Често хората се самоубивали, като влизали в океана или поради въздействието на алкохол се давели, но човекът, който намерили онази сутрин бил със сухи дрехи.

В него намерили някои лични вещи – два гребена, кибрит, използван автобусен билет до района, неизползван билет за влак, втора класа, пакет с дъвки и пакет с цигари. Полицията не открила нищо, с което да може да идентифицира починалия човек.

При направената аутопсия било установено, че загадъчният мъж имал силно уголемен далак, както и вътрешни кръвоизливи в стомаха и черният дроб. По тялото липсвали следи от насилие, за това лекарят, който направил аутопсията допуснал, че човекът може да е бил отровен.

Мистерията се задълбочава още повече, когато през януари 1949 г. на железопътната гара Аделаида е открит куфар, с десетки предмети. Разследването предполага, че въпросният куфар е принадлежал именно на починалият при загадъчни обстоятелства човек от Самъртън. В куфара са открити дрехи подобни на тези по тялото на починалия, също така е намерен и восъчен конец, който не се продава в Австралия. Той се използвала за поправянето на скъсани дрехи. Точно такъв конец е използван и при поправянето на скъсано по панталоните на мъртвия. Разследващите намира още и ножица, нож в калъф и лак за обувки.

Най-загадъчното откритие обаче, полицията прави едва 4 месеца след смъртта на мъжа. При повторен преглед на тялото и дрехите е открито листче на което пишело „Taman Shud“. Това листче било откъснато от стихосбирката „Рубаят“ на Омар Хаям. Преведени от персийски тези думи означават „Завършено е“. Това ново откритие дава повод на полицията да заключи, че смъртта на загадъчният човек от Самъртън не е естествена.

Taman Shud
Фрагмента от „Рубаят“ на Омар Хаям открит у загадъчният човек от Самъртън

Полицията моли за помощ обществото, за да се намери книгата, от която са откъснати двете думи. Анонимен бизнесмен откликва и предава копието на книгата на която принадлежи и въпросният фрагмент. По-късно пенсионираният детектив Гери Фелтус, който разследва случая от десетилетия разкрива пред ABC, че въпросният бизнесмен бил химикът Джон Фрийман, който живеел близо до мястото на, което е открит трупът от Самъртън.

Зетът на Фрийман, четял книгата, докато двамата пътували към домът му. Когато слезли от колата, зетът оставил книгата в жабката на автомобила на Фрийман. Тъй като, химикът чул, че полицията търси книгата я взел от жабката и след като се уверил, че на последната страница липсвала фразата „Taman Shud“ я предал на полицията. Когато пита зет си от къде я има, той му отговорил, че книгата била на задната седалка на автомобилът на бизнесмена и той помислил, че е негова и я е прибрал в жабката.

Рубаят на Омар Хаям, Taman Shud, загадката на човека от Самъртън,
„Рубаят“ на Омар Хаям от който е взет фрагмента

След като книгата най-после била в ръцете на разследващите те открили написана поредица от главни латински букви, за която сметнали, че е код и няколко телефонни номера. Когато ги проверили единият от тях предизвикал интересът на полицията. Той принадлежал на медицинската сестра Джеси Томпсън, която живеела близо до мястото, където е открит човекът от Самъртън. Полицията разговаря с нея през юли 1949 г. и тя им казва, че е притежавала копие на книгата на Омар Хаям, но отрича да е познавала починалият. Заинтригувани полицаите я водят в управлението и и показват гипсова отливка на главата и раменете на мъжа с надеждата това да и подобри паметта. Тя се държала странно, когато го е видяла, но никога не разкрива нищо. И до днес този бюст се пази в полицията на Южна Австралия.

загадъчният код Taman Shud, загадъчният случай Taman Shud, загадката на човека от Самъртън,
Загадъчният код, който бил написан в екземпляра на „Рубаят“ на Омар Хаям

Въпреки появата на някои нови информации по случая през годините той все още е загадка. За съжаление вече повечето от основните свидетели са мъртви. Генетичните тестове, които са правени от косата на мъжа от Самъртън, която е останала по гипсовата отливка разкриват, че неговата майка е от европейски произход, но не дават допълнителна информация по случая.

Джеси Томпсън умира през 2007 г., това са 6 години преди връзката й с разследването да стане публично достояние. Има слухове, че биологичният баща на синът и Робин е човекът от Самъртън. През 2013 г. дъщеря й Кейт Томпсън заявява, че майка й е знаела, кой е мъжът от плажа, но й казала, че никога няма да разкрие самоличността му.

Още за трупът от Самъртън може да прочете тук.

Още за появили се загадъчно тела може да намерите тук.