Църква от кости на 40 000 души

Аncient Оrigins

В чешкия град Седлец се издига неголяма и на пръв поглед невзрачна църква. Но ѝ принадлежи плашещ рекорд – интериорът ѝ се състои от костите на 40 000 души. Полилеи, гербове, дарохранителница – всичко е направено от човешки кости.

Църквата има богата история. Основана е през 1142 г. като цистерциански манастир. През 1278 г. крал Отокар II изпратил с дипломатична мисия абата на манастира в Седлец в Светата земя. Абатът донесъл от Йерусалим пръст от земята на Голгота и разпръснал „светата земя“ над гробището около манастира. Оттогава това място станало популярно за погребения.

Хора от Бохемия и Централна Европа, особено богаташи, искали последният им пристан да е на гробището със „светата земя“. Ръководството на манастира трябвало да решава проблема с наплива.

Затова през 1511 г. построили костница. Първоначално тялото било погребвано във временно гробище, а след години се изваждало и поставяло в гробницата. Тази задача била възложена на полусляп монах, който изкопавал костите, за да освободи място за нови гробове.

През XIV век чумата отнела живота на хиляди хора и гробището още повече се претоварило. В първата четвърт на XV век започнали хуситските войни, които отново погубили хиляди хора. Мъртвите вече не се побирали в гробището. Останките били съхранявани на сигурно място, станало известно като костницата на Седлец.

През 1870 г. местният резбар Франтишек Ринт се заел с нелека задача – да сортира камарата ото кости. И ето какво измислил. Години били необходими на Ринт, който не просто сортирал костите, а проявил художествен талант. Той използвал костите за изработване на интериор и първоначалната конструкция на църквата, построена от камъни и кирпич.

Ринт избелил костите, за да придаде цялостен вид на интериора, направил от тях олтар, полилеи и герб. Най-впечатляващият детайл от църквата е централният полилей. В него има части от всички кости, които се съдържат в човешкия организъм.

Костниците са разпространени в Европа. По-съвременната костница Домон във Франция съдържа останките на над 130 000 френски и немски войници, загинали в битката при Вердюн в Първата световна война.

Някои хора осъждат подобно използване на останките на починалите. Други смятат, че църквата в Седлец напомня, че физическото тяло е просто опаковка за душата. След като душата го напусне, няма какво да се притесняваме за останалите кости.

Аncient Оrigins