ЦРУ публикува десетки секретни карти

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е публикувало карти от ХХ век, които някога са били секретни. Също така американците са направили обществено достояние и няколко снимки от официални или засекретени мероприятия от 60-те и 70-те години на ХХ век, съобщава Popular Mechanics.

Сред публикуваните от ведомството карти са разположението на руския фронт през 1941-1942 година, зоната на влияние на Япония и окупационните зони на Берлин.

Освен това на официалния Flickr акаунт на ЦРУ може да се видят карти, на които са изобразени схемите на международните търговски съобщения през 50-те години, усвояването на Антарктида през 1956-а и разполагането на ракети в Куба през 1962-ра.

карта ЦРУкарта ЦРУкарта ЦРУНа разсекретените снимки от ЦРУ са запечатани например изказване на Джон Кенеди на фона на карта на Виетнам през 1961 година, както и снимка на Ричард Никсън, застанал до карта на Камбоджа (1970).

В задълженията на ЦРУ влизат събирането и анализът на информация за чуждестранни граждани и организации. Ръководителят на агенцията е подчинен директно на президента.