Учените свалиха мраморната плоча от гроба на Христос (ВИДЕО)

© Oded Balilty / National Geographic

Учените за първи път свалиха бялата мраморна плоча от каменното погребално Ложе на Христос на Божи гроб в Йерусалим, положена през 1555 година, съобщава изданието The International Business Times, цитирано от Интерфакс.

Специалистите, които провеждат научните изследвания в Кувуклия (малък параклис с жълто-розов мрамор в центъра на Ротондата на храма „Възкресение Христово“, където се намира Божи гроб), били учудени от голямото количество каменен материал под мраморната плоча.

Според археолога Фредерик Хийберт от Националното географско общество „тепърва предстоят много научни изследвания, но в крайна сметка ние можем да видим и да разберем каква е била оригиналната повърхност на камъка, върху който три дни е престояло Тялото на Христос“.

Божи гроб е типична изсечена в природна скала еврейска гробница от периода на Втория храм. Христовото Тяло е било положено върху каменно погребално Ложе (200 x 80 см, на височина от пода 60 см).

Сегашното помещение, както и старата пещера, разрушена през 1009 година, се нарича Свети гроб. Помещението, създадено в Кавуклия, символизира пещерата, в която е било погребано Тялото на Христос. До наши дни са се съхранили само Ложето, част от стените на пещерата и част от входа.

Отдавна Ложето е било увредено силно от поклонници в стремежа им на всяка цена да откъртят и вземат със себе си частица от реликвата. За да се предотвратят подобни опити, Светото Ложе е било покрито с бяла мраморна плоча, която сега вече е пожълтяла от времето. Мраморната плоча е положена през 1555 година.

Оттогава плочата не е сваляна нито веднъж. Но според преданието все пак е имало един опит – мюсюлмани искали да вземат мраморната плоча за украса на джамия. Щом обаче се опитали да я отместят, се появила пукнатина. Внезапната ѝ поява спряла мюсюлманите и плочата останала на място.

© Dusan Vranic / National Geographic
© Dusan Vranic / National Geographic

В самата Кувуклия се провеждат раставрационни работи с усилията на екип учени под ръководството на Антонио Марополо от Националния технически университет на Атина, специалист в областта на строителните материали и съхранението на паметници.

Според учените отварянето на гробницата ще позволи на археолозите да изяснят защо света Елена, която е провеждала разкопки в Йерусалим, е решила, че точно тази гробница е мястото на Гроба Господен.

Света Елена (Флавия Юлия Елена Аугуста) е майка на Константин I, римски император в периода от 306 до 337 година. Смята се, че тя е открила Гроба Господен, Животворния кръст и други християнски реликви.

Планира се работата по реставрацията на Божи гроб да завърши през пролетта на 2017 година. Общата ѝ стойност надвишава 4 млн. долара. Както се отбелязва, сред дарителите за възстановяването е йорданският крал Абдула II.