Уловиха мощен сигнал – възможно извънземен

CC0 Public Domain

Руските астрономи от обсерваторията на РАН в Нижни Архиз са фиксирали сигнал от звездната система HD164595 в съзвездие Херкулес. Според астронома любител Пол Гилстър сигналът може да е признак на активност на извънземна цивилизация.

Блогърът разказва, че сигналът е уловен от радиотелескопа RATAN-600 преди повече от година – на 15 май 2015-а, на дължина на вълната 2,7 см. Излъчването е имало единичен характер и е било около осем-десет пъти по-ярко, отколкото Луната или типичен пулсар.

„Никой не твърди, че това е дейност на извънземна цивилизация, но сигналът безспорно заслужава бъдещо изучаване – пише Гилстър. – Такъв сигнал може да е породен само от така наречената кардашевска цивилизация от II тип, усвоила енергията на слънцето (в дадения случай звездата HD164595) за своите нужди… Сигналът е достатъчно провокативен и изследователите призовават към постоянен мониторинг на неговия източник.“

Звездата HD164595 се явява аналог на Слънцето и се намира на 95 светлинни години от Земята. Миналата година астрономите са открили екзопланета близо до HD164595, така наречения горещ Нептун, чиято маса 16 пъти превишава земната, а периодът на нейното въртене около светилото е 40 дни.

Независимо че живот на нея едва ли е възможен, два екипа от Института за търсене на извънземни цивилизации SETI са започнали наблюдения на звездата от 29 август. Една от научните програми се ръководи от водещия астроном на SETI Сет Шостак, а другата – от президента на програмата METI Дъг Вакоч. Откритието на руските учени ще се обсъжда на 27 септември на 67-ия международен астрономичен конгрес, разказва Гилстър.

Същността на сигнала засега не е ясна, но не е изключено той да се дължи на шумове и смущения. Вероятно той ще стане още една неразрешима загадка на Космоса като прочутия сигнал Wow! от 1977 година.