В древността хората имали задълбочени познания по оптика

оптика
Нимрудската леща. The British Museum.

Нимрудската леща

Каквото и да е приложението ѝ – орнамент, увеличително стъкло или част от телескоп – нимрудският артефакт е най-старата леща в света. В момента се намира в Британския музей и все още буди недоумение у историците.

nimrudlens

Но Нимрудската леща не е уникална. В много музеи по света могат да бъдат видени лещи, някои от които са на повече от 4500 години. На връх Ида на остров Крит пък е намерена изключително качествена леща с огромно увеличение, която е създадена преди около 2500 години. Римските писатели Плиний и Сенека описват леща, използвана от гравьор в Помпей. Логично е да си помислим, че древните са знаели много повече за оптиката и лещите, отколкото ни казва историята.

Ето какво пише Робърт Темпъл в книгата си Забранена технология (2009):

„В музеи из целия свят открих над 450 древни оптически предмета, повечето от тях бяха лещи.

Повечето древни лещи увеличават изображенията от 1.5 до 2 пъти. Хайнрих Шлиман, откривателят на Троя, е намерил и 48 кристални лещи в древния град. Това е една от най-големите находки на оптически инструменти в света. За жалост са били изгубени за няколко десетилетия, защото са били сред изчезналото от Берлинския музей след края на Втората световна война Троянско съкровище. След известно време Русия признала, че Червената армия е взела съкровището и сега се намира в Москва. Лещите все още са налице сред другите артефакти.

Също доста голям брой кристални лещи могат да бъдат видени в Крит, най-вече в Кносос. Множество лещи има и в Ефес в Турция, въпреки че те са значително по-различни, защото са вдлъбнати и са използвани за лечение на миопия. Способни са да намаляват изображенията с до 75%.

Повечето древни лещи са изпъкнали и са използвани за увеличаване. В музея в Картаген има 14 стъклени и 2 кристални лещи, но те стоят в склада и не са показвани никога.“

Викингски лещи

Викингска изпъкнала леща. Ancient wisdom
Викингска изпъкнала леща. Ancient wisdom

Викингите вероятно са знаели за телескопите стотици години преди официалното им изобретяване в Холандия в края на XVI век. Лещи, използвани от викингите, са открити на остров Готланд в Балтийско море. Някои от лещите са с перфектна елипсовидна форма и най-вероятно са правени на въртящи стругове. Също така има голяма вероятност викингите да не са изработвали сами лещите, а да са ги купували от „Византийската империя или региона на източна Европа“, пише в официалната публикация за откритието.

 

Вавилонски лещи

Голямото количество астрономически записки, направени на глинени плочи, които в момента се намират в Британския музей, показва, че вавилонците са наблюдавали луните на Юпитер и Сатурн.

babylontelescopeseal

„По презумпция смятаме, че те не са имали концепцията за телескоп, но ако тези спътници на Сатурн са споменати, а изглежда че са, това би означавало, колкото и странно да звучи, че вавилонците са притежавали оптически инструменти, подобни на телескопи, защото дори и в чистото небе над Вавилон е невъзможно да бъдат забелязани тези малки луни без помощта на увеличителни лещи“, пише още през 60-те години на XIX век професорът по древна история Джордж Ролинсън.

Ниневската леща

crystal lens

Тази 3000-годишна кристална леща е открита през 1853 г. в тронната зала на крал Саргон II от Нинева (Ирак). Това може би е най-ранната плоско изпъкнала леща, открита в света.Но не е особено качествeна, защото не е полирана и ръбовете по нея ограничават умението ѝ да увеличава изображения.

Изглежда, хората от древния свят са имали задълбочени познания и в тази област на физиката. Колко ли още „изобретения“ на новия свят ще се окажат изключително древни?

Ancient Wisdom