В очакване на рекордно гигантска Луна за последните 68 години

Суперлуние
Public Domain

Нашият спътник – Луната – през ноември и декември по време на пълнолунията ще изглежда необичайно голяма поради максималното сближаване със Земята. Освен това ноемврийската Луна ще бъде рекордно голяма за последните 68 години, съобщава Space.com.

Така нареченото Суперлуние е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с най-голямото сближаване на Луната и Земята и спътникът изглежда с 14% по-голям и 30% по-ярък от обичайно.

Луната в този момент напомня огромна светеща топка, тъй като преминава през най-близката до Земята точка от своята орбита – перигей. В перигея спътникът на Земята се намира с около 50 000 километра по-близо, отколкото когато преминава през най-отдалечената точка – апогея.

Подобни колебания в разстоянието между Луната и Земята са свързани с това, че орбитата на нашия спътник има елиптична форма.

Сегашното Суперлуние е второто през 2016 година – предишното подобно явление беше на 16 октомври, а следващият изгрев на необичайно голяма Луна ще бъде на 13 декември.

И така, ноемврийската Супер Луна, според изчисленията на астрономите, ще бъде най-голямата от тази поредица от три последователни Суперлуния. Освен това тя ще бъде и най-голямата Супер Луна от 1948 година и най-ярката Луна чак до 2034 година.

Ноемврийското Суперлуние е достатъчно зрелищно събитие само по себе си, но то ще засенчи един от любимите потоци от „падащи звезди“ – Леонидите. В миналото срещата на Леонидите със Земята са били зрелищни и обилни, но този път звездният дъжд няма да е от най-впечатляващите. Според експерта на НАСА Бил Кук на час се очакват около 10-15 метеора. Истински „звездни дъждове“ настъпват, когато Земята преминава през особено гъст участък от потока, което не се предвижда до 2033 година.

А и както споменахме, тази година наблюденията ще бъдат затруднени допълнително от ярката светлина на Луната. Метеорният поток ще достигне своя пик в четвъртък, 17 ноември, но най-усърдните и с повече късмет могат да видят ярки метеори още днес.

И все пак, не се разстройвайте, ако така и не успеете да видите първите метеори. Леонидите ще се леят от небето до 21 ноември. Тогава от намаляващата Луна ще остане само половината, което повишава шансовете да „уловите падаща звезда“.

Метеорният поток Леониди е получил своето име от съзвездие Лъв, откъдето изглежда, че излитат метеорите. „Звездопадът“ ни навестява всяка година, когато орбитата на Земята пресича орбитата на кометата Темпъл-Тътъл. Тя извършва пълно завъртане около Слънцето за 33,3 години, оставяйки след себе си прах и отломки.

При преминаването на Земята през опашката на кометата отломки падат към повърхността на нашата планета. Съпротивлението на въздуха в атмосферата на Земята предизвиква нагряване на кометните частици, които се възпламеняват и се превръщат в горещи огнени топки – метеори.

Тези частици обикновено са с размер на песъчинки, затова обикновено изгарят изцяло, без да достигнат повърхността на Земята. Метеорите, които успеят да издържат целия път и се ударят в повърхността, се наричат метеорити. Но сред Леонидите не се очакват такива.

Метеорните потоци могат да се наблюдават с невъоръжено око, така че не ви е необходимо специално оборудване. Единственото, което ви е необходимо тази година, е търпение, защото изблиците няма да бъдат много чести. И естествено, безоблачно и тъмно небе.

„Излезте от къщи, намерете тъмно небе, легнете на гръб и гледайте нагоре – съветва експертът на НАСА. – И бъдете готови да прекарате навън няколко часа.“

Следващото Суперлуние през декември ще бъде интересно с това, че ярката светлина на нашата спътница, както показват изчисленията на астрономите от НАСА, ще „засенчи“ метеорния поток Джеминиди, които ще осветяват нощното небе през втората седмица на декември.

Поради тази причина любителите на звездопади едва ще виждат този космически фойерверк.

Пожелаваме ви меки и безоблачни нощи, в които да се наслаждавате на уникалните небесни зрелища.