Върколаците по света

Spookyisles.com

От всички митологични същества, способни да променят формата си, върколаците определено са най-популярни. Легендите за върколаци се срещат основно на европейския континент. Митът придобива известност благодарение на Влад III Цепеш (Дракула), но това определено не е неговият първоизточник. Някои историци смятат, че легендата идва от гръцката митология, но в книгата Върколакът (1928) на Монтагю Съмърс ясно се споменава, че гърците са взели идеята от ликантропията – култ при древните финикийци. Култът се заражда преди около 3200 години и просъществува около 700.

Но нещо по-важно от произхода на легендите е това как всяка култура ги е изменила посвоему.

Норвегия и Исландия

Въпреки че Норвегия и Исландия не се намират много близо една до друга, те споделят една и съща митология – скандинавската. Тя се състои от саги. Сагата, отделена на върколаците, се нарича Волсунга Сага и е написана през XIII век.

Най-известната история разказва за баща и син – Зигмунд и Синфьотли. Докато бродели из гората, открили колиба, в която имало две магически вълчи кожи. Ако човек сложел кожата върху себе си, той се превръщал във вълк и получавал съответната сила, ловкост и храброст. Но наметалото можело да се сваля само веднъж на всеки десет дни. Зигмунд и Синфьотли сложили кожите, превърнали се във вълци и започнали да скитат из гората. Преди да се разделят, се разбрали да извикат другия за помощ, ако на някой му се наложи да се бие със седем души едновременно. Синът не изпълнил уговорката и убил 11 души наведнъж. Баща му се ядосал и го ранил смъртносно. Но тогава гарван – пратеникът на Один – донесъл лековито листо, което спасило Синнфьотли. На десетия ден двамата мъже свалили наметалата и ги изгорили, освобождавайки се по този начин от проклятието на ликантропията.

Южна Америка

Митът за върколаци в южна Америка е поддържан най-вече в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Вярвало се, че седмият син в семейството ще се превръща във върколак при пълнолуние, особено ако се пада в петък. Това суеверие се проявило най-отчетливо в Аржентина, до такава степен, че бившият президент Хуан Доминго Перон задължил със закон всеки седми син в дадено семейство да бъде кръщаван.

Мексико

Върколаците в Мексико се наричат науал. Въпреки че страната е била колония на Испания, легендите за върколаци не произлизат от европейските. В някои региони се е смятало, че върколакът е дух пазител, който живее в животните като например елени, ягуари, орли, лъвове и други. В други региони историята е друга – могъщи хора могат да се превръщат във животни, когато искали да навредят на някого. Тази легенда се свързва по-добре с думата науал, чийто корен означава „маскировка“.

Северна Америка

Същинските северноамерикански легенди, отнасящи се до върколаци, са донесени от европейските завоеватели, които забелязали голямата популация от вълци. Когато техните суеверия се примесили с тези на коренното население, се създал и модерният мит за върколаците.

Германия

Германски войник твърдял, че следващата история се е случила на дядо му. Човекът отишъл в гората с още двама мъже, за да нарежат дърва. Дядото забелязал нещо странно при единия от двамата мъже, но не можел да разбере точно какво. След като свършили работата си, странният мъж предложил на другите да поспят. Тримата легнали и затворили очи.

Дядото само се преструвал, че спи и държал очите си съвсем леко отворени. Когато странният мъж се уверил, че другите двама спят, той сложил магически колан и се превърнал във вълк. Но не приличал на обикновен вълк. Малко след превръщането си, вълкът изтичал към близкото поле, където нападнал и изял бременна кобила. След това се върнал, свалил колана и легнал до двамата мъже. На връщане, върколакът се оплакал от стомашни болки и дядото му прошепнал в ухото: „Когато някой изяде цял кон…“, но преди да довърши изречението си, върколакът му казал: „Ако ми го беше казал в гората, нямаше да можеш да ми говориш сега“.

Ирландия

Една ирландска история от XII век:

Свещеник, съпровождан от момче, пътувал от Улстер до Мет. Една нощ свещеника бил посетен от вълк, който се представил за Бог. Свещеникът се ужасил и не можел да повярва на очите и ушите си, но успял да попита вълка как може да изглежда като животно, но да говори като човек. Вълкът отговорил, че на света има само още едно такова същество и това е жена му – коренното население осори било прокълнато от светец на име Наталис, а на всеки седем години, на случаен принцип мъж и жена се превръщали във вълци. След този период други двама души заемали тяхното място, а тези, които вече са изживели проклятието, се превръщали отново в хора.

Рим

Една от най-известните римски истории, свързани с върколаци, гласи:

Слуга на име Нисерос разказва, че един ден се е разхождал с неговия господар. Когато стигнали до гробище, неговият господар съблякъл дрехите си, уринирал в кръг около тях и се превърнал във вълк. Незабавно след това се затичал към стадо овце. Нисерос не можел да повярва на това, което е видял, докато овчарят не му казал, че един от неговите слуги е пробол вълк с вила. На следващия ден Нисерос забелязал рана на врата на господаря си. Прободната рана била на същото място, на което е бил ранен вълка.

Historic Mysteries