Възстановиха лицето на минойски „воин грифон“

© Lynne Schepartz and Tobias Houlton/HVIRU, University of the Witwatersrand
© Lynne Schepartz and Tobias Houlton/HVIRU, University of the Witwatersrand

Учени от университета Уитуотърсранд в Йоханесбург (ЮАР) са успели да възстановят с компютърно моделиране лицето на древен „воин грифон“, загинал преди около 3500 години, съобщава Discovery News.

Богатата гробница с останки на човек е открита при разкопки на древния град Пилос (Pylos) в Югозападна Гърция. В гробницата са открити около 2000 скъпоценни предмета. Особено внимание привлякла пластина от слонова кост с изображението на митично същество – грифон. Затова учените нарекли откритите в гробницата човешки останки „воинът грифон“ (Griffin Warrior).

Специалисти от Южна Африка са реконструирали неговото лице. Според съавтора на работата Тобиас Холтън тази задача била много трудна, тъй като останките са се съхранили зле. По-конкретно състоянието на черепа не позволявало реконструирането на участъците около очите и носа. Затова били използвани шаблони, включително от лица на съвременни гърци.

В резултат на упорития труд било създадено лицето, което според учените е най-близко до външния вид на „воина грифон“. В момента на своята смърт преди около 3500 години той е бил на възраст 30-35 години. Причината за неговата смърт още не е установена с точност. Съдейки по реконструкцията, „воинът грифон“ е имал мощна шия и „квадратна“ челюст. Той е бил здрав мъж с дълги, черни коси.

Изследователите все още не са изяснили към коя народност е принадлежал воинът грифон. Смята се, че той е принадлежал към елита, управлявал Пилос приблизително по същото време, когато микенците са завоювали минойците на Крит.

И действително откритите в гробницата предмети са били изработени от минойци, но гробницата се намира в континенталната част на Гърция, а не на остров Крит. „Те са били направени в момента, когато микенската култура тъкмо е започвала своя разцвет, но откритите пръстени са били направени на Крит и са пренесени оттам в континентална Гърция“, пояснява археологът Джек Дейвис от университета на Синсинати (САЩ).