Волвел: гениалният книжен „компютър“

Волвел
Волвел от XIV век в музея "Пол Гети". J Paul Getty Museum

Какво би било, ако можехте да създадете устройство, което да изчислява логически доказателства и атрибутите на бог. Или пък нещо по-практично – хартиена машина, която показва колко е часът през нощта, за да може хората да си взимат лекарствата в точното време. Раймонд Лулий, който е смятан за един от най-великите философи и учени на XIII и XIV век, направил точно това. Нарекъл машината си волвел – от латински „volvere”, което в случая означава „обръщам се“.

Волвелите  са направени от хартия или пергамент и съдържат подвижни части, които могат да се насочват към небесните обекти на циферблата. При мистичните волвели подвижните части се насочват към определени качества на бог и твърдения за неговото съществуване.

Волвел, използван в мореплаването. The Collation
Волвел, използван в мореплаването. The Collation

От музея „Пол Гети“ описват Лулий като мистичен философ, роден през 1232 г. в Майорка и починал там през 1315 г. През 1265 г. получил религиозно прозрение и станал член на Третия орден на св. Франциск от Асизи. Лулий проповядвал, че юдаизмът, християнството и ислямът трябва да се обединят. Пътешествал е до Тунис, където се опитвал да покръства мюсюлмани. Чрез обединяването на трите религии, той се надявал да се създаде една обща вяра, която ще помогне в битките с „ордите от Азия“, които постепенно обграждали Близкия изток и Европа. Освен множество религиозни трактати, Лулий писал алхимически, ботанически и астрономически статии.

Ето как работи гениалната машина волвел:

„Определяне на часа през нощта се постигало чрез не толкова лесния процес на подравняване на устройството с някоя от полярните звезди; едното око се затваря, пресичането на кръговете трябва да е на еднакво разстояние от двете очи и се прави опит за локализиране на друга звезда, докато се върти около централната. Ако не мърдате главата и ръцете си, би трябвало да успеете да разберете местоположението си във Вселената“, пише в сайта на Гети.

Екземплярът, който се намира в музея, наподобява волвела на Лулий, наречен „Нощната сфера“. Той е използван за определяне на точното време през нощта, когато няма слънчева светлина.  Този волвел е бил предназначен да помага на хора, взимащи лекарства, показвайки им точния час.

Мистичен волвел. The History of Computers
Мистичен волвел. The History of Computers

В мистичните волвели буквите представляват деветте атрибута на бог – доброта (B), абсолютност (C), вечност (D), мощ (E), мъдрост (F) воля (G), добродетелност (H), истина (I) и слава (K). Тези думи се комбинират по различни начини с останалите надписи по волвела и се създават изречения, които според Лулий съдържали логически истини.

Някои смятали, че волвелите са способни да предсказват бъдещето и че числата имат свръхестествено значение. Тези, които употребявали волвели, често били смятани за зли хора, боравещи с черна магия. Но в по-късен период волвелите са признати за голямо научно откритие, което предоставя възможност за записване и създаване на информация.

Ancient Origins