За първи път в историята Рамзес II не се усмихна

Public Domain

Мъгла над храмовия комплекс Абу Симбел за първи път в историята на Египет попречи на туристите да видят „слънчевата усмивка“ на статуята на фараона Рамзес II.

„Всички чакаха около 20 минути, но напразно. Такова нещо никога не се е случвало за цялата история на работа на храмовия комплекс“, казал служител на храма. В 6:25 сутринта на 22 февруари върху лицето на фараона трябвало да паднат слънчевите лъчи, но заради мъгла това не се случило.

Два пъти в годината – на 22 октомври, на рождения ден на фараона, и на 22 февруари – деня на неговата коронация, към подножието на храма Абу Симбел се извива огромна опашка от туристи. Светилището е проектирано така, че именно на тези дати лъчите на Слънцето попадат в тъмните коридори на храма. Светлината, проникваща в дълбините на помещенията, попада върху статуята на фараона, която обикновено стои в сянка, и осветява нейното лице.

Този момент е очакван от туристите, които жадуват да го запечатат на снимка или видео. Според очевидци под слънчевите лъчи фараонът се усмихва иронично.

Рeople.cs.nctu.edu.tw
Рeople.cs.nctu.edu.tw

Археологическият комплекс Абу Симбел е разположен на западния бряг на река Нил в Южен Египет, почти на границата със Судан, на 280 километра южно от Асуан.

Главни паметници на Абу Симбел са скални храмове – големият храм на фараона Рамзес II (1290-1224 г. пр.н.е.) и малкият храм на неговата жена Нефертари. Тези паметници са изсечени в скалите през XIII в. пр.н.е.

Рамзес II Велики е фараон от XIX династия на Древен Египет. Той е властвал рекордно за фараоните време – 66 години (приблизително от 1279 до 1213 г. пр.н.е.).