Жертви на Килоновото петно

ekathimerini.com

Археолози са открили в Атина два масови гроба, съдържащи скелетите на 80 души, които е възможно да са били последователи на античния тиранин Килон.

Две неголеми вази, открити от археолозите сред скелетите, позволили гробовете да се отнесат към периода между 675 и 650 г. пр.н.е. Точно по това време избухнала така наречения Килонов метеж, съобщава AFP.

Скелетите били разположени в редица, някои преобърнати, а други с лицето надолу. При 36 от тях ръцете били вдигнати над главата и завързани с желязо в областта на китките.  Зъбите на загиналите позволили да се установи, че приживе те са били млади и здрави хора. Това говори в полза на теорията, според  която те са били последователи на Килон.

Атинянинът Килон през 640 г. става шампион по бягане на 35-ите олимпийски игри, вследствие на което според хрониките придобива голям авторитет. Разчитайки на подкрепата на многобройни, както му се струвало, привърженици, той се опитал да установи тирания в Атина. В това начинание му помогнал Делфийският оракул, който го посъветвал да превземе Акропола „в големия празник на Зевс“.

По време на празниците в Олимпия, посветени на Зевс (месец юли), Килон и група знатни младежи овладяват Акропола, а Теаген му изпраща на помощ отряд мегарски войници.

Присъствието на чужди войски настройва населението срещу Килон. Липсата на поддръжка позволява на неговите противници бързо да организират армия. Начело на военните сили застават архонти, принадлежащи към рода на Алкмеонидите, които започват обсада на Акропола.

Самият Килон успява да избяга, и се скрива заедно с брат си в храма на Атина Полиас, като го напуска едва след като обсадилите го полагат тържествена клетва пред богинята, че ще бъде пощаден. Архонтът-епоним Мегакъл заповядва Килон и брат му да бъдат екзекутирани. Подобна е съдбата и на неговите привърженици, изтощени от обсадата на Акропола.

Те се предават на архонтите, като уговарят условие за свободно излизане от крепостта. Архонтите не изпълняват това условие и нападат излизащите привърженици на Килон.

Предалите се са убити, при това някои върху олтарите на боговете, а в древногръцките религиозни представи, такова деяние се смята за един от най-големите грехове. Това светотатствено убийство хвърля позорна слава върху рода на Алкмеонидите. Извършилите греха са прокълнати и изгонени от Атина. Случаят се споменава многократно в античната литература под името „Килоново петно“.