Зловещите археологически находки

"Крещящата" мумия от музея на Гуанахуато.
© Museo de las Momias de Guanajuato
"Крещящата" мумия от музея на Гуанахуато. © Museo de las Momias de Guanajuato

Някои от находките на археолозите са преобърнали нашите представи за отдавна отминали времена.

Нека видим част от най-плашещите от тях.

Италианската вещица

Тази находка сама по себе си не е зловеща. Но тя се явява пример за това как в Средновековна Европа са се борили с „вещиците“. В община Сан Калоджеро в Южна Италия през 2015 година е открит скелет, принадлежал на момиче на възраст 15–17 години. „Вещицата“ е живяла в IX–XV век. Тя била изгорена, тялото – хвърлено в яма, а самият гроб бил покрит с тежки плочи, за да не може „вещицата да стане“.

Скелетът на 13-годишната "вещица". © Pinterest
Скелетът на „вещицата“. © Pinterest

Освен това се прилагали и други методи за борба с „нечистите сили“. Жертвите например били обезглавявани, в устата им били слагани камъни или били разчленявани.

Учените са анализирали останките и са стигнали до извода, че загиналата не е била съвсем здрава. Нещастното момиче е страдало от скорбут, лицето му вероятно е било доста бледо, а освен това периодично е имало припадъци. Вероятно именно заболяването е станало причина девойката да бъде обвинена за вещица.

Такава участ в Средновековието можела да застигне всеки. Година по-рано в същия регион археолозите са открили останки на 13-годишно момиче, погребано с лицето надолу. Това обстоятелство също навява на мисълта за обвинения във вещерство.

Йоци

Леденият човек Йоци е една от най-прочутите мумии на всички времена. Отрита е съвсем случайно – немски туристи се натъкнали на мумията в Йоцталските Алпи през 1991 година. Останките са се съхранили толкова добре, че първоначално помислили Йоци за загинал алпинист.

© Cult-turist
© Cult-turist

Но както впоследствие показал радиовъглеродният анализ, възрастта на находката е около 5300 години. По такъв начин пред нас е най-старата мумия, откривана на територията на Европа. Йоци изглежда като същество от друг свят. Колкото до причините за гибелта на Ледения човек, то учените посочват стрелата, попаднала в неговото рамо. Нейният връх е заседнал много дълбоко.

Истински страшна находката станала тогава, когато с нея били свързани поредица загадъчни смъртни случаи с хора, контактували по един или друг начин с Йоци. Един станал жертва на катастрофа, друг попаднал под лавина, трети станали жертви на различни заболявания.

Проклятието на Йоци било възприето скептично от експертите. В края на краищата с мумията са работили хиляди специалисти и само една малка част от тях станали жертви на нещастни случаи.

Бебетата от Ашкелон

Вероятно това е една от най-плашещите находки на всички времена. Тя е направена през 1988 година по време на разкопки в Ашкелон, в Южния окръг на Израел. В центъра на вниманието на учените попадал древноримски канализационен колектор, където попадали отпадъците от местните бани.

Националният парк Ашкелон. © Wikipedia
Националният парк Ашкелон. © Wikipedia

Под една от тях били открити останки на около 100 деца. Учените смятат, че това не е била баня, а място, където са убивали новородени. Сега това звуци като зверство, но в онези времена бебето след раждане се смятало за неодушевено и ако бащата не го признаел, то можело да се умъртви.

Според една от версиите сред убитите били деца на местни проститутки, а самото заведени е било публичен дом. В този случай бебетата от мъжки пол били убивани веднага, докато момичетата можело да бъдат оставени, за да попълнят в бъдеще редиците на „жриците на любовта“.

Изобщо в Римската империя детеубийството било доста широко разпространено. Един от първите, осъдили този варварски обичай, бил философът Филон Александрийски. Впоследствие тази практика се порицавала строго от привържениците на християнската религия.

Момчето от Гренландия

Килакитсок (гренл. Qilakitsoq) е археологически паметник на полуостров Нуусуак, разположен в западната част на Гренландия. Паметникът е придобил зловеща слава след находка, направена през 1972 година. В леден гроб били открити останките на осем ескимоси, които датират от 1475 г. Четири от телата са се съхранили много добре под скалата с ниска температура.

Мумията на шестмесечното бебе. © Wikipedia
Мумията на шестмесечното бебе. © Wikipedia

В първия от гробовете (до него бил открит още един) били открити телата на шестима възрастни и две деца. Особено зловеща се оказала мумията на шестмесечно бебе, което според традицията на ескимосите може да е погребано живо. Вероятно това е една от най-страшните находки в историята на археологията. С голяма вероятност детето е страдало от синдром на Даун. Възрастните мумии били забележителни с татуировки на лицето.

В началото на XXI век бил проведен ДНК анализ, който установил роднински връзки между погребаните. От тези гробове археолозите разбрали доста неща за културата на ескимосите. По-конкретно добре са се съхранили дрехите, изработени от кожа на елени и други животни. Сега четири от откритите мумии могат да се видят в Националния музей на Гренландия.

Крещящата мумия

Тази невероятна находка е доста стара – „крещящата мумия4 е открита през 1886 от френския египтолог Гастон Масперо. Загадъчният „Човек Е“ (именно такова обозначение получила находката) е бил погребан в Долината на фараоните, на около 500 км южно от Кайро. Наблизо се намирали особи от царски род, но саркофагът с останките на „Човека Е“ се отличавали от всички останали. Той бил обикновен и неукрасен.

"Крещящата" мумия от Древен Египет. © Bigpicture
„Крещящата“ мумия от Древен Египет. © Bigpicture

Осен това мумията била обвита в овча кожа, а това животно в Древен Египет било смятано за нечисто. Но най-много изследователите били озадачени от външния вид на „Човека Е“ – изглеждало като че ли мумията изпитва почти осезаема болка.

Но кой е бил този човек? И защо бил погребан до египетските владетели? Учените смятат, че мумията може да принадлежи на големия син на фараона Рамзес III (1184–1153 пр.н.е.). Срещу този владетел били извършени редица покушения, в която взели участие неговият син и жена му. Смята се, че някои участници били пощадени, на други били отрязани носовете, а трети били екзекутирани.

Вероятно на сина на фараона са позволили да поеме отрова – именно с това се обяснява мъчителното изражение на неговото лице. Но има още една, по-плашеща версия. Някои изследователи смятат, че нещастникът е бил погребан жив, което обяснява външния му вид. Следователно, според вярванията на древните египтяни, пътят към безсмъртието за този човек е бил „отрязан“.

Да добавим, че съществуват и други примери на „крещящи“ мумии. Нещо подобно например може да се види и в музея на мексиканския град Гуанахуато.

Люляйлякската дева

Преди повече от 500 години три деца се качили на вулкана Люляйляко между Аржентина и Чили и… не се върнали повече. Те били принесени в жертва. Добре съхранените им мумии са открити през 1999 г. и оттогава учените се опитват да възстановят последните месеци от живота на тези деца.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Данни сочат, че и трите редовно са приемали кока и алкохол, които вероятно са изиграли не просто церемониална роля.

Момченцето, момиченцето и „Люляйлякската дева”, както била наречено третото момиче (според новите данни тя е била на 13 години), са станали жертви на известния инкски обред капакоча, при който деца били убивани или оставяни да умрат на върховете на високи планини. Те са открити седнали в малко светилище, телата по естествен начин са се мумифицирали от студа и сухия климат на височина около 7000 метра над морското равнище.