Змията като биологическо и психическо оръжие

змията
Пясъчна боа. Benny Trapp/Wikimedia Commons

Представете си, че се намирате в битка, вероятно се страхувате за живота си, и тогава враговете ви започват да хвърлят змии срещу вас. Според група изследователи, които преоткрили отделен вид боа в Сицилия, древните гърци правели точно това. Тази ужасяваща тактика е уникален пример за водене на биологическа и психологическа война.

Човечеството използва коне и камили още от началото на военното дело. В Азия основно се ползвали слонове. Много армии са употребявали кучетата по различни начини. Римляните дори включили скорпионите като оръжие. Даже гълъбите са участвали във войните на човечеството, предавайки важни съобщения на големи разстояния. Маймуни, прасета и плъхове са хвърляни във вражеските редици, за да внасят потрес и смут.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Екип изследователи са открили в Сицилия няколко индивида от пясъчната боа Eryx jaculus. Срамежливата и неотровна змия не е местна за Италия, а е донесена в големи количества от древните гърци.

„Гърците използвали змии като снаряди. Хвърляли ги срещу вражеските кораби, преди да нападнат. Това създавало смут сред редиците на врага и така атаката протичала по-лесно. Използвали най-вече пепелянки, чиято отрова е премахната предварително. Когато нямали достъп до пепелянки, прибягвали до използването на други видове като пясъчната боа“, пише в официалната публикация на изследователите.

Древните гърци колонизирали Сицилия около 800 г. пр. н. е. Мястото, на което са открити змиите, в древността е било сцена на две големи сражения.

Wikipedia
Wikipedia

Пясъчната боа може да достигне до 84 см, но обикновено е дълга между 30 и 60 см. Живее най-вече в югоизточна Европа, Гърция, Балканите, Кавказките планини, северна Африка и Близкия изток. Отдавна се предполага, че тези змии все още може да се срещат на територията на Италия, но съвсем наскоро е потвърдено присъствието на шест индивида, три от които мъртви.

Истината е, че гърците не са единствените, които използвали змии за военни цели. В историческите хроники се споменава за военачалника Ханибал Барка, на който му предстояло да претърпи ужасяващо поражение от войските на Пергамското кралство. Барка решил да напълни хиляди глинени стомни със змии и войниците му да ги хвърлят по вражеските кораби. Това предизвикало неописуем хаос сред враговете и сражението било спечелено от малобройните войски на Ханибал Барка.

Ancient Origins