Зовът на Ктхулу

Ктхулу

Канада изпрати армията да изследва странни звуци от дълбините на океана

Тайнствено бучене притеснява обитателите на Арктика вече няколко месеца. Никой не може да обясни причината за плашещия приглушен рев. В мрежата набира популярност версията за пробуждането на Ктхулу.

Звукът, който предполагаемо идва от дъното на морето, бил регистриран в протока Фюри енд Хекла в канадския регион Кикиктаалук в Нунавут, където живеят инуити. Бученото било чуто както от местни ловци и рибари, така и от любители на водния спорт, съобщава The Huffington Post.

Загадъчният шум от морското дъно озадачава местните жители и чиновниците, които по никакъв начин не могат да установят неговия източник. Отдалечената област се намира в най-северната канадска територия, където някои жители се препитават от лов.

„Това е един от главните ловни райони както през лятото, така и през зимата, защото там водата остава незамръзнала. Но този път, през това лято, почти нямаше животни. И това стана подозрително“, казва Пол Каус, член на парламента на Нунавут.

Шумът разтревожил и военните, които изследвали района с разузнавателен самолет CP-140 Aurora, способен да открива обекти под водата.

„Канадските въоръжени сили знаят за разказите за необичайните звуци, идващи от морското дъно в протока Нунавут. Пилоти изпълниха различни издирвания в този регион, включително и акустични, в продължение на час и половина. Но не бяха открити никакви акустични аномалии. Екипажът не откри никакви повърхностни или подповърхностни аномалии, единствено фиксира две стада китове и шест моржа“, казва говорителят на Министерството на националната отбрана на Канада Ашли Лемира, цитиран от Independent.

В канадските медии се изказват различни версии за възникването на мистичните звуци. Едни смятат, че техен източник са ехолокаторите, използвани от геоложкото разузнаване, други са на мнение, че с тези звуци еколозите от Грийнпийс прогонват морските животни от районите, където ги ловят. Но Фара Хан от Грийнпийс категорично отрича причастност на организацията. Има и мнение, че звуците се издават от военни подводници или от добив на полезни изкопаеми, но местните нефтодобивни компании и военното министерство на Канада също отричат връзка с тайнствените звуци.

В същото време в социалните мрежи започва да се налага теорията, че звукът се явява свидетелство за пробуждането на Ктхулу – чудовище от фантастично произведение на Хауърд Лъвкрафт. Ктхулу приличал едновременно на октопод, дракон и човек. Той се намира в сън, подобен на смърт, на върха на великия подводен град Рлайа.

При „вярно положение на звездите“ Рлайа се появява над водата и Ктхулу се освобождава. Привържениците на тази теория не се смущават и от факта, че посоченият подводен град, според книгата на Лъвкрафт, се намира в южната част на Тихия океан, което е доста далече от мястото на чуваното бучене. Но това, разбира се, са подробности.

А ние ви предлагаме да се запознаете с пробуждането на Великия полярен водовъртеж.